Správna starostlivosť o ortodontický strojček môže predísť celému radu problémov

PM
Tím Profimed
čítanie na 8 min
Zdieľať na
Fixné strojčeky predstavujú efektívne riešenie v prípade, že chceme našej tvári navrátiť dokonalý úsmev. Vyrovnávanie zubov pomocou nich však nie je otázkou niekoľkých dní, ale vyžaduje si niekoľko mesiacov. Nositeľ ortodontického strojčeka si tak musí zvyknúť nielen na cudzie teleso v ústach, ale zároveň sa musí naučiť, ako sa o strojček správne starať. Je to totiž práve správna starostlivosť, ktorá má veľký podiel na tom, či náš úsmev bude po niekoľkomesačnom úsilí naozaj krásny a zároveň aj zdravý.

Nejde len o škvrny

Veľa nositeľov ortodontického strojčeka sa obáva predovšetkým toho, aby im po odstránení nezostali na zuboch farebné škvrny. Nepekné zafarbenie zubov však nie je jediným rizikom, ktoré sa môže po zložení strojčeka náročne odstraňovať. Nedostatočná či podcenená zubná hygiena môže totiž viesť k veľkému riziku vzniku zubných kazov, zubného kameňa i zápalu ďasien. Dokonalý úsmev tak nie je len v rukách zubného lekára, ale i samotného pacienta.

Ako na správne čistenie zubov so strojčekom

Z uvedených riadkov jasne vyplýva, že zuby s fixným strojčekom sa skutočne nezaobídu bez špeciálnej starostlivosti. Po nasadení strojčeka nastáva obdobie, kedy treba začať s intenzívnou starostlivosťou a ústnej dutine venovať oveľa väčšie úsilie ako doteraz pri bežnej starostlivosti o zuby.

 

Čo sa deje v ústach po nasadení strojčeka?

Po nasadení fixného strojčeka vzniká v ústach veľa nových zákutí, ktoré treba starostlivo čistiť. Obzvlášť na povrchu drôtikov a okolo ortodontických zámkov sa môže nadmerne hromadiť plak, ktorý môže viesť k odvápneniu skloviny. Nesprávna starostlivosť potom môže tiež zapríčiniť vznik zubného kazu či nevzhľadné zafarbenie zubov, ktoré sa dá po zložení strojčeka len veľmi ťažko odstrániť a vyžaduje zásah stomatológa.

Nepodceňujte výber pomôcok

S výberom vhodných pomôcok na čistenie zubov po nasadení fixného strojčeka aj s individuálnym nácvikom by vám mal pomôcť váš stomatológ alebo dentálna hygienička či hygienik. Zároveň by ste si mali zvyknúť mať zubnú kefku stále so sebou, aby ste si mohli vyčistiť zuby po každom jedle. A aké pomôcky by vám teda nemali v starostlivosti o ortodontické strojčeky chýbať?

  • Špeciálna „orto“ kefka na vyčistenie povrchu zubov
  • Jednozväzková kefka na vyčistenie nalepených zámkov a drôtikov zo všetkých strán aj na dočistenie zubov pozdĺž línie ďasien – tu sa plak ľahko hromadí a jeho odstránenie je náročné
  • Medzizubná kefka na čistenie medzizubných priestorov, ktorá pomôže aj s čistením okolo zámkov
  • Ústna sprcha pomôže doplniť starostlivosť, ideálne je zvoliť model so špeciálnou čistiacou hlavicou/tryskou, ktorá je určená na starostlivosť o zuby so strojčekom
  • Vosk na strojček, ktorý chráni ďasná a sliznicu úst pred podráždením či poškriabaním.
 

Pozor na večernú starostlivosť!

Nezabudnite, že okrem čistenia zubov po každom jedle by ste mali venovať dôkladnú starostlivosť zubom hlavne večer. Večerná hygiena je najdôležitejšia, pretože zvyšky potravy robia najväčšiu neplechu práve cez noc.

Tipy na správnu starostlivosť

Krok 1:

Na vyčistenie povrchu zubov s fixným strojčekom použite ortodontickú kefku GUM Ortho so štyrmi radmi mäkkých vlákien zastrihnutými do tvaru písmena "v". Správne čistenie docielite, ak priložíte kefku pod uhlom 45 °– vtedy vlákna smerujú na rozhranie zub-ďasno do ďasnového žliabka. Skrátený stredný rad vlákien určený pre lepší a jednoduchší prístup k ortodontickému aparátu priložte priamo na zámky strojčeka. 

 

Krok 2:

Po vyčistení zubov ortodontickou kefkou je veľmi dôležitým pomocníkom viaczväzková kefka GUM End-Tuft. Jej hlavička so siedmimi úzkymi zväzkami vlákien, ktoré sú tvarované do špičky, je ideálna na dočistenie ortodontických zámkov, spôn a krúžkov či horšie dostupných miest (najmä krčkov zubov a rozhrania zuba a ďasna). Na dočistenie ťažko dostupných miest okolo strojčeka a línie ďasien môžete použiť aj jednozväzkovú sólo kefku TePe Compact Tuft s jemnými vláknami a krátkym okrúhlym zastrihnutím.

Krok 3:

V ďalšom kroku je potrebné venovať dôkladnú starostlivosť medzizubným priestorom. Na ich pravidelné čistenie použite medzizubné kefky. Aby bolo odstraňovanie plaku efektívne, je potrebné prispôsobiť veľkosť medzizubných kefiek veľkosti medzizubných priestorov (tá sa môže počas ortodontickej liečby meniť!). Preto je vždy vhodné poradiť sa o správnej veľkosti medzizubnej kefky s vašim stomatológom či dentálnym hygienikom.

 

Praktický tip na čistenie okolia zámkov

Medzizubné kefky skvele poslúžia aj na jednoduché a diskrétne očistenie okolia zámkov strojčeka. Môžete použiť aj medzizubnú kefku s kónickým (stromčekovým) zástrihom. Spravidla je potrebné použiť kefky väčších veľkostí, pomocou ktorých očistíte jednotlivé strany zámkov. Pozdĺž horného a dolného okraja zámku čistite niekoľkými horizontálnymi pohybmi, z bočných strán zavádzajte kefku pod oblúk drôtika strojčeka a čistite niekoľkými vertikálnymi pohybmi. Rovnakým spôsobom pokračujte pri každom zámočku.

Krok 4:

V konečnej fáze dentálnej hygieny použite dentálnu niť Gum Ortho Floss alebo TePe Bridge & Implant Floss, a to najmä na miestach, kam sa medzizubná kefka nedostane – teda najmä na predných zuboch, ktoré sú tesne postavené alebo rotované (u stoličiek nie je použitie dentálnej nite príliš vhodné, pretože tvar týchto zubov neumožňuje kvalitné vyčistenie). Pri čistení pomocou dentálnej nite je potrebné postupovať veľmi opatrne, aby nedošlo k poraneniu – šetrné zavádzanie by vám mal predviesť stomatológ či dentálny hygienik.

 

Praktický tip pre ľahkú starostlivosť

Na starostlivosť o zuby so strojčekom môžete použiť aj sadu starostlivosti TePe Orthodontic Kit, ktorá obsahuje starostlivo vybrané produkty starostlivosti o zdravie zubov a ďasien počas ortodontickej liečby.

Krok 5:

Ak chcete na starostlivosť o zuby s ortodontickým strojčekom používať tie najmodernejšie a veľmi účinné spôsoby, potom vyskúšajte ústnu sprchu alebo irigátor. Vďaka nej si sami presne cieleným prúdom vody pod bezpečným tlakom vypláchnete všetky miesta v ústnej dutine vrátane problematických miest, na ktorých zámky strojčeka priliehajú k zubnej sklovine, pod ortodontickými drôtikmi, okolo gumičiek alebo aj pod líniou ďasien. Vodný prúd prenikne všade tam, kam sa bežné pomôcky ako zubná kefka alebo zubná niť nedostanú. Skvelou voľbou je ústna sprcha Waterpik, ktorá sa dá doplniť o ortodontické náhradné trysky Waterpik Orthodontic, špeciálne vyvinuté na starostlivosť o ústa so strojčekom.

 

Vedeli ste, že…

… ústne sprchy Waterpik vynašiel americký inžinier a zároveň pacient s rozsiahlou paradentózou už v 60. rokoch? Odvtedy sa veľmi zmenil ich dizajn, ale princíp fungovania je rovnaký a stále neprekonaný.

Krok 6:

Aby ste ochránili ďasná a sliznice úst pred podráždením či poškriabaním od strojčeka, v poslednom kroku starostlivosti je vhodné použiť ortodontický vosk – zvoliť môžete vosk na strojček bez príchuti GUM Orthodontic wax, alebo uprednostniť vosk s príchuťou ako napríklad vosk na strojček s mentolovou príchuťou.

 

Praktický tip na zmiernenie bolesti

Ak trpíte ortodontickými odreninami, podráždením, pľuzgierikmi, vriedkami, aftami či léziami v ústach, použite gél GUM AftaClear, ktorý zmierňuje bolesť a urýchľuje hojenie.

Krok 7:

Cieľom komplexnej starostlivosti je nielen odstránenie zachytených zvyškov potravy v okolí strojčeka, ale predovšetkým dôkladné odstránenie bakteriálneho plaku z povrchu zubov a ortodontického aparátu. Na vizuálnu kontrolu je vhodné po čistení použiť tablety na indikáciu zubného plaku GUM Red Cote, ktoré po vyčistení zubov načerveno sfarbia miesta, na ktorých zostal zubný plak, a kde teda nie je technika čistenia dostatočná. Stačí len rozhrýzť tabletu, premiešať so slinami a jazykom potrieť zuby zo všetkých strán – zvyšok sa vypľuje a ústa vypláchnu.

Akú zubnú pastu používať

Dôležitým faktorom starostlivosti o zuby so strojčekom je výber vhodnej zubnej pasty. Je nevyhnutné používať profesionálnu zubnú pastu, ktorá spevňuje zubnú sklovinu a zároveň pôsobí proti baktériám zubného plaku ako napríklad zubný gél na čistenie zubov so strojčekom CPC 0,05% GUM Ortho. Ten vďaka jedinečnej kombinácii fluoridov (1490 ppm) s izomaltom pôsobí preventívne proti vzniku zubných kazov a bielych škvŕn, ktoré vznikajú v oblasti zámkov. Obsahuje 0,05% cetylpiridinium chloridu, ktorý znižuje tvorbu zubného plaku a pôsobí v ústach antibakteriálne. Vďaka extraktu zo zázvoru, aloe vera, bisabololu a vitamínu E upokojuje ústnu sliznicu, znižuje citlivé reakcie a mierne podráždenie. Gélová konzistencia navyše ľahšie preniká do okolia zámkov.

Pre zvýšenie účinku zubnej pasty je vhodné po vyčistení vypláchnuť ústa ústnou vodou (výplachom) na zuby so strojčekom CPC 0,05% GUM Ortho so zvýšeným obsahom fluoridov, ktorá remineralizuje zubnú sklovinu.

Ako sa stravovať s fixným strojčekom

Obavy spojené so stravovaním nie sú na mieste –  so strojčekom môžete jesť prakticky čokoľvek, len u niektorých potravín treba byť obozretnejší. Každý uvoľnený zámok či ortodontický krúžok v dôsledku odhryznutia tvrdej stravy totiž znamená jediné – predĺženie liečby.

  • Na začiatku liečby sa vyvarujte tvrdým potravinám, ako sú hrianky, oriešky atď.
  • Nehrýzte pomocou predných zubov.
  • Obozretní buďte pri konzumácii lepkavých potravín, ako sú napríklad karamelové cukríky či sladké drievko.
  • Zvýšenú opatrnosť venujte tvrdým potravinám aj v neskoršom štádiu liečby – nielen pri konzumácii orechov či tvrdých cukríkov, ale napríklad aj pukancov, ktoré môžu obsahovať nerozpuknuté kukuričné ​​zrná.
  • Ovocie s kôstkami je vhodné najskôr vykôstkovať, dávajte pozor aj na potraviny, ktoré treba odhryznúť, ako sú jablká, mrkva, kukuričný klas atď.
  • Obmedzte príjem cukru – cukor je potravou pre baktérie, ktoré ho rozkladajú na kyseliny a pomocou nich naleptávajú inak veľmi tvrdú zubnú sklovinu. Čím viac cukru konzumujete, tým viac kyselín sa tvorí v ústach, a tým viac rastie riziko zubného kazu.

V starostlivosti o zuby (nielen) so strojčekom preto buďte dôslední. Čistite si zuby po každom jedle a pracujte na tom, aby bol váš chrup zdravý a bezchybný. Vytrvajte a odmena vás neminie.

Produkty

Na sklade > 5 ks
Ihneď v
V predajniach
Ihneď v
V predajniach
Ihneď v
Na sklade > 5 ks
Ihneď v

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne