Seboroická dermatitída u dojčiat

PM
Tím Profimed
čítanie na 3 min
Zdieľať na
S týmto nie úplne sympatickým ochorením sa stretáva veľa čerstvých mamičiek. Poznáme ho aj pod pojmom "cradle cap" (čiapočka z kolísky) a bežne sa nazýva aj "mliečna chrasta". Aké sú príčiny, ako sa prejavuje a ako sa s ním najlepšie vysporiadať?

Detská seborrhea čiže seboroická dermatitída je kožné ochorenie spôsobené nadmernou tvorbou mazových žliaz. Prejavuje sa výskytom žltkastých až svetlohnedých šupiniek, ktoré sa objavujú predovšetkým na hlavičke dieťaťa. U niektorých dojčiat môžeme na hlavičke pozorovať až súvislú vrstvu. Odtiaľ sa môže rozšíriť aj na tvár (čelo, obočie, viečka), hornú časť trupu a občas aj do slabín, podpazušia či podkolenných jamôk.

Detská seborea sa objavuje najčastejšie u detí od 3 týždňov. Postihuje dve tretiny dojčiat a nejde o nič výnimočné a zdravotne závažné. Najväčší problém je pravdepodobne estetická stránka, ložiská sú veľké, začervenané, koža sa odlupuje. Bábätko sa ale netrápi, seborea nebolí, ani nesvrbí! Len je potrebné dávať pozor na to, aby sa nešetrným odstraňovaním v koži nerozvinul sekundárny zápal.

Príčiny vzniku seboroickej dermatitídy u detí súvisia so zvýšenou sekréciou mazových žliaz. Na tú majú vplyv pohlavné hormóny, ktoré sa na ne prenášajú ešte v tehotenstve cez placentu. Po 3. mesiaci života táto zásoba hormónov klesá a s ňou aj sekrécie mazu a výskyt seborey. Môže sa znovu objaviť v puberte. Začervenaná koža, šupinky a kožný maz je ideálnym podhubím na množenie kvasiniek. Tie potom spomaľujú hojenie a môžu spôsobovať zápal kože. Dôležité je zachovať prirodzený kyslý ochranný kožný biofilm. To znamená umývať bábätko najlepšie každý druhý deň len vodou, prípadne používať špeciálnu detskú kozmetiku.

Ako seboreu liečiť

Neexistuje žiadny univerzálny prostriedok, ktorý by zaručene a rýchlo so seboreou zatočil. Ale poznáme zopár trikov, ako sa šupiniek rýchlejšie zbaviť a predísť sekundárnej infekcii. Pred kúpaním bábätka je dobré začervenané miesta so šupinkami premastiť olejčekom. Spoločnosť Fridababy ponúka dokonalého pomocníka DermaFrida FlakeFixer, ktorý obsahuje tri kroky v boji so seboreou. Hubku z mäkkej peny, ktorá zmäkčí pokožku, jemnú kefku, ktorá uvoľní šupinky a hustý hrebienok, ktorý všetko vyčeše. Po vyčesaní olejček opatrne zmyjeme detským mydlom, aby pokožka nezostala mastná a neupchali sa póry. To by bol raj pre kvasinky.

Skvelou voľbou je bio kozmetika pre deti i rodičov Vivaiodays, postavená čisto na prírodných receptúrach a zdraviu prospešných látkach. VIVAIODAYS BIO Šampón a gél do kúpeľa s mydlicou lekárskou je ultra jemný, ideálny pre citlivú detskú pokožku a šetrnú starostlivosť o jemné vlásky.

Po kúpaní je ideálne postihnuté miesta ošetriť krémom a nechať vstrebať. Dôležité však je nedávať veľkú vrstvu! Pokožka by nemohla "dýchať" a seborea by sa o to horšie hojila. Perfektným riešením posledného kroku v starostlivosti o seboreu môže byť VIVAIODAYS BIO Multifunkčný hojivý balzam s olivovým olejom. Je to gél - záchranár. Vďaka kombinácii olejov, živín a antioxidantov pomôže vyriešiť veľa kožných problémov a poskytuje hĺbkovú výživu pleti.

Produkty

Na sklade > 5 ks
Ihneď v

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne