Profi starostlivosť na mieru pri častých problémoch

PM
Tím Profimed
čítanie na 5 min
Zdieľať na
Zamerali sme sa na špecifické problémy v dentálnej hygiene a ich riešenie. A to z pohľadu individuálneho problému aj z celkovej komplexnosti napríklad pri diabete. Vedeli ste, že štúdie poukazujú na vzájomné prepojenie medzi cukrovkou a ochorením ďasien, najmä pri jeho najťažšej forme - parodontóze?

Orálne probiotiká

Odporúčame užívať pri nadmernej kazivosti zubov, parodontóze alebo v prípade tvorby povlaku na jazyku a zápachu z úst.

Klinicky overené prírodné probiotiká Lactobacillus reuteri pomáhajú obnovovať prirodzenú mikrobiálnu rovnováhu v ústach, čím preukázateľne znižujú výskyt infekčných ochorení, pôsobia preventívne proti vzniku zubného kazu, zlepšujú kondíciu citlivých ďasien so sklonom ku krvácaniu, pôsobia ako podporný prostriedok pri liečbe parodontózy či v období zníženej imunity organizmu v dôsledku stresu či rôznych ochorení.

Suchosť v ústach


Pocitu suchosti v ústach mnohí nevenujú pozornosť, pritom je to veľmi rizikový faktor pre rozvoj zubného kazu a zápalu ďasien. Sliny obsahujú látky, ktoré rozpúšťajú potravu a uľahčujú trávenie. Chránia tiež pred premnožením baktérií v ústach. Minerály obsiahnuté v slinách pomáhajú remineralizovať zubnú sklovinu, vďaka čomu znižujú výskyt zubného kazu. Málo slín sa prejavuje zápachom z úst.

Až štvrtina ľudí sa počas svojho života stretne so zníženou produkciou slín vplyvom užívania určitých liekov, hormonálnych zmien či stresu. U seniorov sa nedostatočná produkcia slín či dokonca ich úplná absencia prejavuje až z 50 %.

Dočasné rizikové faktory

  • medikamenty
  • hormonálne zmeny spojené s tehotenstvom alebo menopauzou
  • fajčenie
  • stres
  • úzkosť
  • depresia
  • nedostatok vitamínov - predovšetkým vitamínu A
  • dehydratácia v dôsledku zlého pitného režimu

Dlhodobé rizikové faktory

  • vyšší vek
  • chronické ochorenia (diabetes mellitus, Sjögrenov syndróm, Parkinsonova choroba, reumatoidná artritída a i.)
  • ochorenie slinných žliaz
  • onkologické ochorenia a ich liečba (chemoterapia, rádioterapia)

Kompletný rad prípravkov GUM® Hydral™ poskytuje okamžitú a dlhotrvajúcu úľavu a zároveň chráni sliznicu v ústach.

Línia GUM® Hydral™ obsahuje aktívne zložky betaín, taurín, hyaluronát sodný a citrát sodný, ktoré:

  • trvalo zvlhčujú ústnu sliznicu
  • vytvárajú ochrannú vrstvu na sliznici, vďaka čomu chránia pred podráždením spôsobeným suchosťou
  • účinkujú ihneď, pomáhajú pri prehĺtaní, zmierňujú bolesť
  • podporujú hojenie slizníc

Zápach z úst alebo halitóza

Podľa posledných výskumov trpí nepríjemným pachom z úst až polovica ľudí. K hlavným príčinám patrí zlá ústna hygiena spojená s parodontózou, premnožené baktérie na jazyku, niektoré potraviny, nečistené zubné protézy.

 

Perfektná hygiena a dobre zvolené dentálne pomôcky až v 90 percentách problém vyriešia.

Ak zápach naďalej pretrváva, je potrebné sa zamerať na premnožené baktérie vyparujúcej sa zložky síry, ktoré sa odborne nazývajú vylučujúce VSC - volatile sulfur compounds. Sú to anaeróbne baktérie, ktoré prežívajú medzi jazykovými papilami.

GUM HaliControl je špeciálne navrhnutý rad produktov na boj proti halitóze. Produkty fungujú na princípe trojakého účinku:

  • CPC technológia, ktorá eliminuje baktérie spôsobujúce zápach
  • Neutralizácia vyparujúcich sa zlúčenín síry (VSC)
  • Okamžité, avšak dlhodobé osvieženie dychu

Afty

Reccurent oral aphthous ulcerations (Raus) čiže afty sú zápalovým ochorením, ktoré je charakteristické malými vriedkami na ústnej sliznici. Afty sa môžu objavovať na jazyku, ďasnách, hornom podnebí alebo na vnútornej strane pier a líc.
 

 

Pozor, nezamieňajte si afty s oparmi. Opary sú vírusového pôvodu, vyskytujú sa zvonka na perách a koži.



Dodnes nevieme, prečo vlastne afty vznikajú, ale za hlavné spúšťacie faktory sa považuje stres, hormonálne zmeny, vitamínová nedostatočnosť alebo lokálne poranenia. Úlohu môžu tiež zohrávať čiastkové zdravotné ťažkosti, celkový zdravotný stav, genetické, imunologické a mikrobiálne faktory.

Afty sa zvyčajne objavujú ako kruhové alebo oválne vypuklé vriedky s veľkosťou 3 až 10 mm s červeným ohraničením. Vriedok zvyčajne ustúpi samovoľne aj bez liečby po 7 až 10 dňoch. Ak však chcete proces hojenia urýchliť, prípadne zmierniť bolesť, odporúčame používať produkty, ktoré vytvárajú na postihnutom mieste ochrannú bariéru pred vonkajšími podnetmi a hydratujú sliznicu, vďaka čomu podporujú regeneráciu.

Z nášho sortimentu odporúčame pre okamžitú úľavu produkty GUM Afta Clear. Unikátna molekula kyseliny hyalurónovej sliznicu hydratuje a prírodná zmes extraktov z bylín a rastlín vrátane zázvoru a harmančeka urýchľuje hojenie.
 

 

TIP: GUM Afta Clear je výborný pomocník na odreninky a otlaky od zubných strojčekov a zubných protéz.

Bruxizmus

Bruxizmus označujeme ako celkovú parafunkčnú dennú alebo nočnú aktivitu, ktorá zahŕňa škrípanie, trenie alebo zatínanie zubov. Prebieha nevedomky a môže byť diagnostikovaná pomocou prítomnosti obrúsených zubov, ktorých príčinou nie je bežné žuvanie.

Ak trpíte bruxizmom, odporúčame vám, aby ste si prečítali nasledujúci článok, ktorý sa podrobne zameriava na príčiny, klasifikáciu samotnej choroby a spôsob jej liečby.

S cieľom ochrany zubov a neskôr aj na funkčnú liečbu zhryzu sa používajú individuálne zhotovené dlahy, ktoré stomatológ priebežne upravuje. Ako prvá pomoc poslúžia aj konfekčné dlahy výrobcu Dr. Brux.

Dr. Brux RILAX chránič proti zatínaniu a škrípaniu zubov počas dňa

Stres a nervozita počas dňa môžu viesť k zatínaniu čeľustí. To dlhodobo spôsobuje únavu, bolesť hlavy, šije a napätie krčných svalov. Aby k danej situácii nedochádzalo, je potrebné znemožniť fyzické zatínanie zubov a čeľuste. Dlaha od Dr. Brux sa nasadí na dolný oblúk zubov tak, aby pri zhryze vytvárala jemne pružné prostredie, ktoré eliminuje zatínanie. Tvar dlahy je maximálne diskrétny, aby nebola viditeľná v línii úsmevu.


Dr. Brux Bite chránič proti škrípaniu zubov počas spánku

Chránič proti škrípaniu zubov pre nočný spánok sa na rozdiel od dennej dlahy nasadzuje na horný oblúk zubov. Dlaha je vyrobená zo špeciálneho biokompatibilného ​​termoplastického materiálu, ktorý sa dá individuálne upravovať nahriatím v horúcej vode, a to aj opakovane. Hryzacia plocha je vyrobená z pevného materiálu, aby účinne chránila zuby. Bočná časť, ktorá sa dotýka ďasien a líc, je vyrobená z mäkkého materiálu a po kalibrácii dlahy ju možno upraviť zastrihnutím podľa potreby.

Produkty

Na sklade > 5 ks
Ihneď v

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne