Parabény v kozmetike a dentálnej hygiene - fakty a mýty

PM
Tím Profimed
čítanie na 2 min
Zdieľať na
Parabény čiže konzervanty sú prírodné alebo syntetické látky, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri konzervovaní kozmetických výrobkov obsahujúcich vodu a pri udržaní ich integrity. Parabény majú totiž úžasnú vlastnosť, že aj pri minimálnych koncentráciách zastavujú rast a množenie širokého spektra mikroorganizmov vrátane baktérií, kvasiniek a plesní. Väčšinou ide o zmesi esterov hydroxybenzoovej kyseliny / PHBA /. Práve tieto zmesi umožňujú použiť nižšie koncentrácie (0,01 - 0,3 %) a zároveň zvýšiť konzervačnú účinnosť a predĺžiť životnosť výrobku. Napriek tomu sa otázke parabénov dlhodobo venuje zvýšená pozornosť v dôsledku vzniku možných podráždení, alergických reakcií a dokonca aj zvýšeného rizika nádorových ochorení.

Konzervanty sa bezpečne používajú v kozmetike, potravinárstve a farmácii už viac ako 100 rokov. Ako prvý sa začal používať etanol, známy ako lieh. Ten však nie je primárne určený na konzerváciu a predĺženie skladovateľnosti, teda v obsahu výrobku sa ako parabén neuvádza. Možno však tieto typy výrobkov, tzv. bez konzervantov, označiť ako nezávadné, hypoalergénne a šetrné? Veď etanol je oveľa dráždivejšia látka než väčšina dnes používaných konzervantov. Vplyv parabénov na ľudské zdravie sa intenzívne študuje od 80. rokov minulého storočia, v posledných desiatich rokoch prevažne vo vzťahu k zdraviu žien a detí. Parabény / PHBA / sa prirodzene vyskytujú v mnohých druhoch ovocia aj zeleniny. Najviac je ich v čučoriedkach, ale sú aj v uhorkách, čerešniach, v mrkve či cibuli. Paradoxne, mnohé druhy ovocia a zeleniny obsahujúce parabény pôsobia zároveň ako silné prírodné antioxidanty. Parabény sa tiež tvoria v ľudskom organizme vplyvom rozpadu aminokyselín. Naše telo si s nimi väčšinou bez problémov vie poradiť, mení ich na prírodné PHBA a odstraňuje ich. Výskyt podráždenia alebo preukázaných alergií a je cca 0,5 %, čo je oveľa menej než napr. u iných potravinových alebo látkových alergií. Vplyv parabénov na výskyt rakoviny prsníka, spojený s podobným pôsobením ako ženský hormón estrogén, nebol jednoznačne preukázaný. Naopak bolo preukázané, že estrogénny účinok parabénov je až 100 000-krát slabší než napr. u fytoestrogénov bežne obsiahnutých v mnohých prírodných potravinách. Nie je tiež pravdou, že parabény sú v niektorých krajinách zakázané. Všetka legislatíva týkajúca sa použitia konzervantov ako v potravinách, liekoch, tak aj v kozmetických výrobkoch vrátane zubných pást je schválená štátnymi orgánmi, zodpovedá legislatíve EÚ a podlieha prísnym kontrolám. Prípadný výskyt alergií alebo podráždenia nie je štatisticky významný, je vždy dočasný a od postihnutých jedincov vyžaduje selektívny prístup k výberu produktov.

V súčasnej dobe európske aj americké legislatívne orgány vrátane FDA uvádzajú, že výrobky s konzervantmi sú podľa toxikologických aj lekárskych odborníkov považované za bezpečné a nie je dôvod, aby sa spotrebitelia obávali tieto produkty používať.

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne