Na zubnej paste záleží

David Ševčík
čítanie na 3 min
Zdieľať na
Všetci zubnú pastu používame, ale možno ste sa stretli s informáciou, že v starostlivosti o zuby má minimálny význam, vlastne na nej príliš nezáleží, ale ako príchuť na kefke je to celkom príjemná vec.

Zdá sa, že táto "informácia" vznikla niekde na ceste od úst odborníkov k našim ušiam a cestou sa zmenila ako pri hre tichá pošta. Úplne správne totiž od zubných lekárov počujeme, že zuby sa čistia kefkou. To si dovolíme potvrdiť. To však neznamená, že pasta je len farebný doplnok s vôňou mäty. Zubná pasta má dôležité úlohy - odstrániť efektívne zubný plak, zabrániť jeho ďalšej tvorbe, chrániť zuby pred citlivosťou, odstrániť zafarbenie, pôsobiť proti zlému dychu a tak ďalej.

Celá téma účinku zubných pást je veľmi rozsiahla. Budeme sa jej venovať v ďalších dieloch.

Diel I. - Tak čistí tá pasta, alebo nie?

Čistí. V každej paste možno zmerať hodnotu RDA. Relatívna abrázia dentínu. Táto hodnota sa označuje číslom a veľmi zjednodušene povedané, čím je vyššia, tým pasta viac "čistí". Od určitej hodnoty dokonca až priveľmi. Ide o relatívne číslo. Záleží teda aj na vašich zuboch. Čo je pre niekoho už veľa, inému ešte nemusí prekážať. To, čo teraz chcete, je, aby sme vám to zjednodušili. Je to veľké zjednodušenie, ale na orientáciu pomôže. Zubné pasty s maximálnou hodnotou RDA 40 sú tie najšetrnejšie na trhu. Sú maximálne šetrné a vhodné pre citlivé zuby. Na trhu je plno zubných pást s označením "sensitive", ktoré však majú oveľa vyššie RDA. Bežné zubné pasty sú najčastejšie na škále medzi 100 a 200 RDA. Práve hodnota 200 RDA je už určená len na ordinačné ošetrenie, keď je potrebné rýchlo vyleštiť alebo očistiť zub. Čim je hodnota RDA vyššia, tým je potrebnejší dohľad zubného lekára.

Kto je informovaný, alebo je si vedomý, že potrebuje šetrné zaobchádzanie, volí nízku RDA (nízku abrazivitu). Kto má zuby v perfektnej kvalite a poriadku, môže siahnuť po pastách od 40 do 120 RDA. Spolu s čistením dosiahne tiež lepšie odstránenie pigmentácií, a tým aj svetlejšie zuby. Pretože istota, kde je práve vaša hranice, chýba, všeobecné odporúčania smerujú veľmi pochopiteľne k šetrným pastám s nízkou RDA pod hodnotu 100.

Takže abrazivitu pasty máme objasnenú. A s tým súvisí aj fakt, že zuby si nikdy nečistíme po konzumácii kyslého. Na citrón jednoducho zabudnite. Po kyslom jedle sa napite vody (alebo použite ústnu vodu v spreji so zásaditým pH... alebo žuvačku bez cukru) a zuby si čistite s minimálne 30-minútovým odstupom.

"Keď nemáš kefku, zjedz si aspoň jabĺčko". Tak to prosím NIKDY. V druhom diele o pastách sa pozrieme na dôležitú vlastnosť - ako je to s prevenciou proti zubnému kazu.

Produkty

Na sklade > 5 ks
Ihneď v

Súvisiace články

Nedeľná chvíľka dentálnej poézie

Nedeľná chvíľka dentálnej poézie

Takmer každý poradenský dialóg v Profimede končí (a vlastne aj začne) pri základnom probléme. Ako si správne čistiť zuby? Dobré pochopenie a zvládnutie starostlivosti o zuby vedie nielen k z...
Najlepšia zubná kefka?

Najlepšia zubná kefka?

Aká zubná kefka je NAJLEPŠIA? Dá sa vôbec niečo také určiť? Máme k dispozícii veľa rád, ako si vybrať "pre nás najlepšiu" kefku. Početné štúdie aj dlhodobé skúsenosti zubných lekárov dávajú ...
To sa tam nezmestí!

To sa tam nezmestí!

Čistenie medzizubných priestorov ešte stále mnoho ľudí vníma ako úkon na pomedzí rýchlej pomoci ("ten kus mäsa špáradlom/niťou nejako vydolujete") a prehnanej starostlivosti podobnej vysávan...
Dve minúty čistenia (a ako je to naozaj)

Dve minúty čistenia (a ako je to naozaj)

"Zuby si správne čistíme dve minúty." Tak znie ponaučenie, ktoré počul každý. Najprv sa teda pozrieme na to, prečo ho nedodržiavame.

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne