Medzizubnou kefkou každý deň

PM
Tím Profimed
čítanie na 4 min
Zdieľať na
50 % nie je všetko! Áno, 50 % je len polovica. A to je zhruba množstvo zubného plaku, ktoré zostane na zuboch po vyčistení zubnou kefkou! Práve preto patrí čistenie medzizubnou kefkou do každodennej hygienickej rutiny. Len tak možno predchádzať tvorbe zubných kazov či zápalu ďasien.

Hlavnou príčinou vzniku zubného kazu a zápalu ďasien je práve zubný plak. Baktérie, ktoré sa v ňom nachádzajú, majú schopnosť premieňať cukry na kyseliny, ktoré pôsobia na zubný povrch a uvoľňujú z neho stavebné minerály. Tým dochádza k odvápňovaniu zubov čiže k ich demineralizácii a následnej tvorbe zubného kazu. Navyše, vplyvom bakteriálnych toxínov a ďalších odpadových produktov veľmi rýchlo vznikne aj zápal ďasien, ktorý môže postupom času a veku prechádzať nielen do ochorenia ďasien, ale aj celého parodontu, teda do paradentózy.

Zubný plak sa neustále tvorí na viditeľných miestach okolo zubov, ale aj medzi nimi. Zubná kefka do medzizubných priestorov jednoducho nedosiahne, a je teda potrebné použiť takú pomôcku, ktorá plak efektívne zotrie aj tam. Bez pravidelnej medzizubnej hygieny majú baktérie zubného plaku v medzizubných priestoroch možnosť kontinuálne odvápňovať povrch zubov, a tak vytvárať zubný kaz či spôsobovať zápal ďasien.

Vlákna medzizubných kefiek sa rozprestrú vo veľmi často nepravidelne tvarovanom medzizubnom priestore a efektívne ho vyčistia. Používajú sa pravidelne každý deň a veľmi dôležitá je ich správna veľkosť. S výberom veľkosti kefky by mal každému poradiť zubný lekár alebo dentálny hygienik. V prípade, že si niekto vyberá veľkosť sám, je dobré začať od tej najmenšej a postupne skúšať medzi zuby zavádzať väčšie veľkosti. Medzizubná kefka by sa mala dať zaviesť s miernym odporom, ale bez prílišného tlaku. Nemala by byť v medzizubí voľná a drôtik by sa nemal dotýkať zubov. Správne má prejsť celým medzizubným priestorom a do každého z nich ju zavádzame raz. Zavádzanie a používanie medzizubných kefiek sa dá najmä na začiatku uľahčiť špeciálnymi gélmi. Tie okrem sviežosti v ústach prospievajú aj vďaka obsiahnutým antibakteriálnym látkam či fluoridom.

V prípade, že medzizubná kefka predtým nebola súčasťou každodennej ústnej hygieny, ďasná budú po jej použití s najväčšou pravdepodobnosťou krvácať. Je to dané prebiehajúcom zápalom a súvisiacim prekrvením ďasien. Dôležité je s medzizubnou hygienou neprestať, naopak, ďalej pravidelne čistiť medzizubné priestory. Po zhruba 7 až 14 dňoch krvácanie ustáva. Z dôvodu zápalu sú ďasná a medzizubné papily prekrvené, často citlivé a opuchnuté. Spočiatku umožňujú čistenie menšou veľkosťou medzizubnej kefky, ale po ústupe zápalu a odznení opuchu papíl je veľmi často potrebná o niečo väčšia veľkosť kefky.

Niekedy sa môže stať, že medzizubná kefka sa do medzizubného priestoru nezavádza ľahko. V prípade zadných zubov, ku ktorým je ťažší prístup, často pomôžu zalomené kefky do tvaru písmena L s predĺženým držadlom. Pri predných zuboch bývajú medzizubné priestory naopak úzke. Aj tu je však potrebné čistenie, a preto sa často volí menšia veľkosť kefky, prípadne zubná niť. Zubná niť je alternatívou pre čistenie medzizubia predných zubov, avšak pri zadných zuboch nenahrádza medzizubnú kefku. Tu sú medzizubné plôšky tvarované často nepravidelne a je potrebné, aby sa tu efektívne rozprestreli vlákna kefky. Správna technika použitia zubnej nite tak, aby nezraňovala ďasno, je náročnejšia, a preto by mala byť natrénovaná priamo s odborníkom. Ako jednoduchá alternatíva nite slúži tzv. flosser. Niť je v ňom napnutá v pomyselnom luku a ľahko sa zavádza medzi zuby.

Medzizubné kefky treba tiež častejšie meniť. Počas používania dochádza k opotrebovaniu vlákien aj drôtika. Doba používania jednej kefky je individuálna a úlohu zohráva aj skúsenosť či zručnosť. Zvyčajne však jedna kefka vydrží zhruba týždeň. Pred každým čistením je dôležité medzizubnú kefku skontrolovať, či na nej nechýbajú vlákna, alebo či nie je zalomený drôtik. Ak áno, kefku treba vymeniť za novú. Opotrebovaná kefka už zuby dostatočne nevyčistí!

Produkty

TePe Original medzizubné kefky z bioplastov 0,4 mm, ružové, 6 ks
Záruka 90 dní vrátenia peňazí
Akcia
Na sklade > 5 ks
Ihneď v

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne