Existuje príčinná súvislosť medzi zápalom ďasien a Alzheimerovou chorobou?

PM
Tím Profimed
čítanie na 3 min
Zdieľať na
Alzheimerova choroba je najčastejším typom demencie, kedy dochádza k neurodegeneratívnemu ochoreniu mozgu, ktoré sa prejavuje stratou nervových buniek. Podľa najnovších štúdií je u ľudí postihnutých týmto ochorením prítomný enzým baktérie Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis).

Primárne je táto baktéria príčinou chronického ochorenia ďasien s latinským názvom gingivitis chronica. Vznik ochorenia je podmienený zubným mikrobiálnym povlakom. Z neliečeného chronického zápalu ďasien sa postupom času vyvinie závažnejšie ochorenie, a to parodontitída, ktorá ohrozuje existenciu jednotlivých zubov aj fungovanie celého organizmu. V najnovších štúdiách dospeli lekári k záveru, že práve spomínaná baktéria P. gingivalis je prítomná v mozgu ľudí, ktorí trpia na Alzheimerovu chorobou.

Výskum spoločnosti Cortexyme Inc. pod vedením psychiatra Stephena Dominyho pracuje s hypotézou, že Alzheimerova choroba môže mať infekčnú príčinu. V spolupráci s laboratóriami v Európe, USA a v Austrálii sa potvrdilo, že u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou sa v mozgu vyskytoval P. gingivalis. Vo viac ako 90 % prípadov bol tiež objavený toxický enzým Gingipain, ktorý táto baktéria produkuje. Na potvrdenie príčinnej súvislosti medzi baktériou P. gingivalis a neurozápalovými neurodegeneratívnymi procesmi poslúžili laboratórne testy vykonávané na myšiach. V šiestich týždenných cykloch boli myši infikované spomínanou baktériou. Bakteriálna infekcia z postihnutých ďasien sa rozšírila do mozgu a spôsobila negatívne zmeny typické pre Alzheimerovu chorobu. Samotná existencia Gingipainu negatívne ovplyvňovala proteíny nevyhnutné pre normálne fungovanie neurónov. Ďalším javom bola zvýšená hladina β-amyloid proteínu, ktorý je zodpovedný za opakované mozgové krvácanie, postupný rozklad nervových vlákien a nervových buniek.

Ako upozornil server ScienceAlert, nie je to prvýkrát, čo sa Alzheimerova choroba spája s úrovňou ústnej hygieny. Aj psychiatri a stomatológovia z lekárskej univerzity Taipei na Taiwane vykonali štúdie na pacientoch starších ako 65 rokov a prišli k záveru, že u ľudí s 10 a viacročným chronickým zápalom ďasien je pravdepodobnosť rozvoja choroby rovná 70 percentám.

Z výsledkov výskumu vyplýva, že chronický zápal ďasien prispieva k rozvoju demencie a kognitívnych porúch. Aj naďalej však prebiehajú výskumy, ktoré by podporili kauzalitu medzi P. gingivalis a vznikom Alzheimerovej choroby s cieľom vyvinúť lieky, ktoré by boli schopné túto chorobu vyliečiť.

 

Citácia:

MAZÁNEK, Jiří. Stomatologie pro dentální hygienistky. Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4865-8.

YAO‐TUNG LEE MD, HSIN‐CHIEN LEE MD a CHAUR‐JONGH HU MD. Periodontitis as a Modifiable Risk Factor for Dementia: A Nationwide Population‐Based Cohort Study [online]. [cit. 2019-02-26]. DOI: https://doi.org/10.1111/jgs.14449. Dostupné z:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jgs.14449

ELIZABETH KRALL KAYE PHD, AILEEN VALENCIA BS a NIVINE BABA MA. Tooth Loss and Periodontal Disease Predict Poor Cognitive Function in Older Men [online]. [cit. 2019-02-26]. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1532-5415.2010.02788.x. Dostupné z:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1532-5415.2010.02788.x

YEAGER, Ashley. Gum Disease Could Drive Alzheimer’s: Study. Www.the-scientist.com[online]. 24.1.2019 [cit. 2019-02-26]. Dostupné z:https://www.the-scientist.com/news-opinion/gum-disease-could-drive-alzheimers--study-65379

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne