Čistenie zubov ako z budúcnosti

PM
Tím Profimed
čítanie na 5 min
Zdieľať na
Žiarivý úsmev naznačuje náš spoločenský status a jednoznačne vypovedá o kvalite našej starostlivosti o zuby. Mať lesklé zdravé zuby bez pigmentových škvŕn nie je až tak zložité, a to aj vďaka moderným technológiám elektrických zubných kefiek.

Rovnako ako podlahu možno zamiesť či povysávať, aj zuby môžete čistiť mechanicky alebo elektricky. Docieliť rovnaký výsledok však bude pri mechanickom čistení predsa len náročnejšie. Elektrická kefka síce neodvedie všetku prácu za nás, ale rozhodne ju výrazne skvalitní.

Sonická, rotačná, alebo oscilačná?

Elektrické kefky sa delia na sonické, rotačné, oscilačné alebo oscilačno-rotačné. Oscilačné a oscilačno-rotačné môžu v porovnaní so sonickými o niečo lepšie čistiť, ale pre jemné a citlivé ďasná sa však viac hodia sonické, ktoré nespôsobujú odhaľovanie zubných krčkov. Sonické kefky majú hlavicu v podlhovastom tvare a pracujú na princípe rýchlej vibrácie vlákien (až 30 000 kmitov za minútu). Pomocou takého veľkého počtu pohybov dochádza k rozrušovaniu štruktúry zubného plaku. Rozkmitané vlákna navyše vytvárajú takzvané dynamické prúdenie tekutiny, ktoré pôsobí až za dosah vlákien kefky.

Oscilačné hlavice majú spravidla okrúhly tvar, ktoré vykonávajú rýchle polrotačné pohyby (tzn. 90 stupňov tam a späť), ktoré narušujú a odstraňujú zubný plak. Hlavice zubných kefiek sa odporúčajú vymieňať rovnako často ako pri mechanických kefkách, teda po cca 3 mesiacoch. Všetky hlavice sú kompatibilné s telami prístrojov danej značky, môžete si tak vybrať tie najmodernejšie hlavice podľa aktuálnej ponuky a vašich potrieb.

Vedomé čistenie

Najlepší výsledok vždy spočíva v precíznom a uvedomelom čistení - toto pravidlo sa týka ako elektrických tak aj mechanických zubných kefiek. Aby kefka plnila svoju funkciu, je veľmi dôležité na ňu nevyvíjať tlak, aby vlákna neboli príliš pritlačené k zubom, pretože by tak nemohla správne pracovať. Na čistenie sa sústreďte, aby ste postupne a rovnomerne vyčistili každý jednotlivý zub. Kefku zapínajte až v okamihu, keď ju máte v ústach, vyhnete sa tak znečisteniu celej kúpeľne od zubnej pasty. A rozhodne neplatí, že čím viac pasty, tým lepšie vyčistenie - dokonale vyčistené zuby sú predovšetkým výsledkom správneho vedenia kefky v kombinácii s kvalitnou zubnou pastou.

Čistiaca hlavica, ktorá komunikuje

Spomínaný problém s priveľkým tlakom na vlákna rieši napríklad kefka Philips Sonicare FlexCare Platinum. Hlavica AdaptiveClean v prípade prílišného tlaku vyšle telu kefky signál, na základe ktorého začne kefka jemne pulzovať. Hlavica kefky sa navyše perfektne prispôsobí tvaru zubov, čím zaistí lepší kontakt s povrchom zubov alebo ďasien. Súčasťou tejto kefky môže byť aj sanitizér na dezinfekciu hlavice pomocou ultrafialového svetla.

Prepojenie s mobilným telefónom alebo tabletom

Elektrická kefka často vyrieši nechuť k čisteniu zubov u detí, pretože práca s ňou je zábavná. Deti od troch rokov určite nadchne Philips Sonicare for Kids s Bluetooth, ktoré umožňuje prepojenie s aplikáciou na telefón alebo tablet. Deti sa tak naučia zábavnou formou, ako si správne čistiť zuby a rodičia môžu pomocou aplikácie lepšie dohliadnuť na starostlivosť detí o zúbky. Pre ešte lepšiu kontrolu kvality čistenia je možné používať tablety alebo roztok na indikáciu plaku.

Ani dospelí sa nemusia pripraviť o zábavu s prepojením kefky a aplikácie. To dokáže napríklad Philips Sonicare Diamond Smart Bluetooth technológia. Ale o zábavu až tak nejde - funkcia TouchUp vás napríklad upozorní, že ste pri čistení zubov vynechali nejaké miesto, a ukáže, kam sa máte vrátiť. Špeciálna hlavica DiamondClean bola vyvinutá na ešte účinnejšie odstránenie plaku a povrchové pigmentácie napríklad od kávy, čaju, tabaku a červeného vína.

Prepojenie s mobilným telefónom umožňuje aj Bluetooth technológia v rukoväti oscilačnej kefky ORAL-B Genius. Aplikácia Oral-B App monitoruje pomocou kamery telefónu pozíciu kefky v ústach a modré plochy chrupu v aplikácii sa postupne menia na biele. Aplikácia tiež monitoruje, koľkokrát ste si zuby vyčistili. Hlavica tejto kefky vykonáva 3D čistiaci pohyb: kmitá a zároveň pulzuje. Aby ste si svoju kefku rýchlo spoznali, nastavíte si vlastné farebné podsvietenie.

Domáci ultrazvuk

Prvá elektrická kefka, ktorá kombinuje sonickú a ultrazvukovú technológiu, je Megasonex. Jej technológia je veľmi jemná, ale napriek tomu extrémne účinná. Ultrazvukové vlny rozrušujú reťazce baktérií až do vzdialenosti 5 mm od čistiacich vlákien. Megasonex možno používať každodenne a je ideálna ako starostlivosť o extrémne citlivé zuby, implantáty či pri pokročilej parodontóze.

Vysokofrekvenčná sonická kefka

Sonická kefka Seysso Carbon má elegantné telo a je skutočným šampiónom v rýchlosti. 96 000 pohybov vlákien (48 000 kmitov) za minútu vyvoláva tzv. kavitačný efekt, ktorého výsledkom je vytvorenie tisícov mikroskopických bublín, ktoré dostanú zubnú pastu a kyslík na ťažko prístupné miesta. Značka Seysso vyrába aj detské sonické kefky vhodné na čistenie ústnej dutiny už od narodenia.

Antibakteriálna kefka

Milovníkov dizajnu asi najviac poteší sonická kefka Foreo v niekoľkých výrazných farebných variantoch. Jej súmerné telo aj hlavica sú vyrobené z antibakteriálneho, rýchloschnúceho, neporézneho a hladkého silikónu, ktorý je príjemný na dotyk. Používaný silikón je až 10 000-krát odolnejší voči baktériám ako klasické nylónové vlákna, takže ani v teplom a vlhkom prostredí kúpeľne sa na hlavici nemnožia baktérie. Foreo je vďaka svojím rozmerom, hmotnosti a antibakteriálnym vlastnostiam ideálny pre cestovateľov.

Novinka nielen na cesty

Zubná kefka Gum ActiVital Sonic Vibration sa so svojím rozmerom približuje klasickej kefke. Je preto ideálna napríklad do kancelárie, do školy alebo na cesty. Používa sa rovnako ako mechanická kefka, ale na rozdiel od nej vykoná 12 000 vibrácií za minútu. Jej mäkké vlákna lepšie a citlivo čistia v línii ďasien. Napája sa na klasickú AAA batériu a súčasťou balenia sú aj 2 náhradné hlavice.

Produkty

Nie je na sklade

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne