Všetko o medzizubnej kefke

PM
Tím Profimed
čítanie na 2 min
Zdieľať na
Kedysi sa používali kovové nosiče - držadlá, do ktorých sa vkladala medzizubná kefka. Od tohto trochu nepraktického riešenia sa už ustupuje. Kvalitné medzizubné kefky majú drôtik izolovaný plastom, aby pri dotyku s amalgámovou plombou nedochádzalo ku galvanickému efektu a bolestivému podnetu. Plast je navyše šetrnejší k ďasnám.

Vlákna kefky sú spravidla z nylónu DuPont, ale existujú aj kefky s gumovými vláknami. Niektorí výrobcovia ponúkajú aj extra jemné vlákna pre tých, ktorí majú citlivé ďasná. Či používať kefky s gumovými alebo nylónovými vláknami, to záleží na vlastnej preferencii.

Výber veľkosti medzizubnej kefky odporúčame ponechať na zubnom lekárovi alebo na dentálnej hygieničke. Ak si však chcete výrobok zakúpiť ihneď, zvoľte tú najmenšiu veľkosť.

Medzizubná kefka sa má zavádzať medzi zuby zľahka, nikdy nie nasilu. Ak sa to nepodarí, vyskúšajte zubnú niť. Niekedy sa stáva, že zavedeniu bráni zubný kameň, a potom nezostáva nič iné, len navštíviť svojho zubára.

Keď sa vám podarí zaviesť medzizubnú kefku, pohybujte ňou jemne, ako pri pohybe pílky - dopredu a dozadu. Pohyb opakujte niekoľkokrát a postupne vyčistite všetky medzizubné priestory v ústach. Časom získate takú zručnosť, že nebudete potrebovať ani zrkadlo.

Ak sa pri prvom čistení objaví krvácanie ďasien, neľakajte sa a v čistení pokračujte. Zdravé ďasná, ktoré netrápi zubný plak, nekrvácajú. Keď budete pravidelne používať medzizubnú kefku, vaše ďasná nebudú krvácať!

Kefku môžete používať so špeciálnym gélom, ktorý uľahčí zavádzanie a navyše obsahuje fluoridy či antibakteriálne látky. Vďaka sviežej príchuti budete mať po čistení skvelý pocit.

Pamätajte, medzizubná kefka je najdôležitejším pomocníkom zubnej kefky a ak ju nepoužívate, kvalita vašej ústnej hygieny dosahuje maximálne 50 %.

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne