Takmer 70 % dvanásťročných detí má zubný kaz

PM
Tím Profimed
čítanie na 2 min
Zdieľať na
Vznik zubného kazu sa dá na 100 % ovplyvniť dostatočnou prevenciou, ktorá navyše nie je zložitá, ani drahá. Zdravotné poisťovne hradia dve preventívne prehliadky ročne a niektoré prispievajú aj na dentálnu hygienu. A pritom starať sa o zuby je také jednoduché…

V každej kúpeľni by mala byť zubná kefka s malou hlavicou, aby sa s ňou v ústach dobre manipulovalo. Počet vlákien nie je natoľko dôležitý, zato pevnosť vlákien a veľkosť hlavice áno. Vlákna kefky by mali mať pevnosť SOFT. Ak sú príliš jemné, sú síce pohladením pre ďasná, ale bohužiaľ, ich čistiaca schopnosť sa znižuje. V prípade veľmi jemných vlákien je potrebné predĺžiť čas čistenia zubov až na 10 minút. Dobrým pomocníkom je aj sonická kefka, ktorá deťom odmeria dvojminútovú dĺžku čistenia a vďaka 31 0000 kmitom za minútu vyčistí chrup dokonale.

Zubná pasta by mala deťom predovšetkým chutiť, aby ich čistenie zubov bavilo. Ďalej by mala obsahovať zložky podporujúce mineralizáciu skloviny (fluoridy či hydroxyapatitové kryštály atď.) A ak bude aj antibakteriálna, o to lepšie.

Tablety či roztoky na indikáciu plaku sú veľmi dôležité na kontrolu správneho čistenia. Zafarbia nevyčistený plak a ukážu na problémové miesta. Často sa zabúda na stoličky alebo je ich čistenie nedostatočné práve pre nevhodne veľkú hlavicu kefky.

Tínedžeri by mali začať s používaním medzizubnej kefky. Veľa zubných kazov totiž vzniká medzi zubami. Medzizubné kefky majú ľahké použitie. Stačí ich zaviesť jemným pohybom medzi zuby a potom čistiť pohybom spredu dozadu. Zubná kefka by sa mala používať každý deň po vyčistení zubov.

Nezabudnite, čisté zuby sa nekazia!

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne