Sú pre deti vhodné elektrické zubné kefky?

PM
Tím Profimed
čítanie na 2 min
Zdieľať na
Téma domácej dentálnej hygieny detských pacientov sa diskutuje oddávna. V posledných rokoch sa téma zamerala aj na vhodnosť používania detských elektrických zubných kefiek.

Dentálna hygiena nie je pre deti prioritou. Nie sú dostatočne zručné, nemajú zažité návyky bežnej dennej hygieny a spravidla ich to nebaví. Nájdeme málo detí, ktoré si samostatne, starostlivo a pravidelne čistia zúbky. Na vhodnost´ detských elektrickým kefiek existuje veľa protichodných názorov aj odborníkov stomatológov. Aj mliečny chrup treba pravidelne čistiť. O ďasná a prvé zúbky hneď po prerezaní sa staráme pomocou špeciálnej kefky, ktorá sa navlieka na prst (prstiačik). Najneskôr v 1 roku kúpime dieťaťu vhodnú detskú kefku a postupne začíname s nácvikom hygieny a pravidelného čistenia zúbkov. Dôležitý je osobný príklad, pretože deti často napodobňujú. Musíme si uvedomiť, že deti treba motivovať a urobiť im z čistenia zubov zábavu. Na to nám mohla veľmi dobre poslúži detská elektrická zubná kefka. Hoci názory stomatológov sa líšia, väčšina mamičiek je za a zdravé detské zuby. El. zubnú kefku môžeme dieťaťu zaobstarať už od 4 rokov. Dôležité je zvoliť správnu. Štúdie dokazujú, že sonické kefky sú k zubom detí predsa len šetrnejšie než oscilačné. Použitie sonickej detskej kefky je pre deti, ktoré sa učia manuálnej zručnosti a hygienickým návykom, jednoduché. Jemne vibrujúce vlákna kefkovej hlavice, ktorú prikladáme k jednotlivým zúbkom, odvedú neuveriteľné množstvo práce a vyčistia tak, ako to nezvládne ani dospelý. Možno sa stretnete s názorom, že deti sa pri používaní elektrických zubných kefiek nenaučia správne metódy čistenia a že si vlastne neosvoja žiadnu jemnú motoriku čistenia. Ale aj čistenie elektrickou kefkou má svoje pravidlá. Na kefku netlačíme, prikladáme ju pod uhlom 45 ° k línii ďasien, každý zub čistíme samostatne, vo všetkých zubných kvadrantoch, dodržiavame dĺžku čistenia 2 minúty. Mechanickú kefku môžeme s elektrickou striedať a úmerne veku a motorike nacvičovať jemné stieracie či vibračné pohyby.

Výrobca Philips Sonicare uvádza na trh novú "tyrkysovú" edíciu detských sonických kefiek For KIDS. Kefka má prednastavené čistiace režimy pre vekové skupiny od 4 a od 7 rokov. Malá pogumovaná hlavica je osadená jemnými vláknami a rukoväť kefky je vytvarovaná pre detskú ručičku. Veselé melódie oznamujúce zmenu miesta čistenia a pestré samolepky budú pre dieťa zábavné.

V špecializovaných predajniach PROFIMED vám kefku ochotne predvedú. Ak ju dieťaťu zaobstaráte, zdravé a čisté zúbky vás určite presvedčia o správnosti voľby.

Produkty

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne