Škrípanie zubov poškodzuje chrup

PM
Tím Profimed
čítanie na 2 min
Zdieľať na
Určite poznáte obľúbené príslovie "musím zaťať zuby" či "zvládol som to so zaťatými zubami". Zatínanie zubov je nezdravý a poškodzujúci spôsob zvládania stresu. Odborne sa nazýva bruxizmus. Trápi väčšinu populácie, ako dospelých, tak aj deti. U detí často ide o prechodný jav, ktorý sa vyskytuje počas infekčných chorôb a horúčkovitých stavov. Dospelí zatínajú zuby od zlosti, v hneve či vo vypätej situácii. Príčinami sú tiež stres, úzkosť alebo únava či nesprávne postavenie zubov.

Tento stav, ktorý sa prejavuje počas dňa, môžeme sami efektívne ovplyvňovať. Naopak, závažným problémom je nočné škrípanie zubov. Nevedomky a nenávratne si tak ničíme vlastný chrup. Nekončí to len obrúsenými a citlivými zubami. Osoba postihnutá bruxizmom sa prebúdza unavená, s bolesťou hlavy a krku, úporná bolesť často postihuje aj čeľustný kĺb.

Príčiny buxizmu mohou viesť k nezvratnému poškodeniu chrupu, k problémom s hryzením a žuvaním a mnohokrát k zdĺhavému a nepríjemnému poškodeniu čeľustného kĺbu. Problém škrípania zubov je potrebné riešiť zavčasu. Často stačia uvoľňovacie cviky, relaxácia alebo zmena životného štýlu. Neliečený bruxizmus končí vždy u zubného lekára a niekedy aj prasklinami v sklovine korunky zuba, ústupom ďasien alebo nutnou operáciou chronicky zapáleného čeľustného kĺbu.

Veľmi jednoduchým riešením je použitie plochej medzizubnej dlahy. Odporučiť môžeme vyskúšanú a fungujúcu dlahu Dr. Brux Bite, ktorá je vyrobená zo špeciálneho termoplastického materiálu. V horúcej vode lze vytvoriť pomôcku, ktorá efektívne chráni zuby počas spánku. Dlaha chráni zuby pred poškodením, znižuje tlak čeľustí a pomáha tak svalom relaxovať. Materiál je plne biokompatibilný, bez alergických reakcií organizmu a má dva stupne tvrdosti. Na hryzacích plochách zubov je veľmi odolný a nenáchylný k poškodeniu. Tam, kde sa dotýka ďasien, je mäkký a príjemný. Použitie je komfortné. Dlaha má navyše v strednej časti otvory umožňujúce lepšie dýchanie. Mnohí pacienti trpiaci bruxizmom dlahu Dr. Brux vyskúšali a ocenili jej individuálnu prispôsobivosť, komfort, aj efektívnosť liečebného účinku.

Ak si chcete chrániť zuby, prebúdzať sa oddýchnutí a bez citlivých zubov, navštívte predajňu PROFIMED, kde vám s výberom dlahy poradí skúsený a odborne vyškolený personál.

Čoskoro pripravujeme uvedenie novinky - špeciálnej dlahy na denné použitie Dr. Brux Rilax, ktorá chráni zuby, redukuje svalové napätie a podporuje tak celkovú relaxáciu.

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne