Prečo je dôležité čistenie medzi zubami

PM
Tím Profimed
čítanie na 2 min
Zdieľať na
V princípe sa dá povedať, že čistenie zubnou kefkou predstavuje 33 % zubnej hygieny, ak pridáme zubné pasty a ústne vody, tak docielime 66 % účinku a v kombinácii s medzizubnou kefkou a zubnou niťou dosiahneme 100 % perfektnej ústnej hygieny.

Zubný plak
Bakteriálny plak sa niekedy nazýva biofim. Biofilm preto, že v plaku žije v symbióze veľa rozličných baktérií, ktoré sa navzájom dopĺňajú a podporujú. Čím je zubný plak starší, tým je vzájomná koexistencia baktérií pevnejšia a pre náš chrup nebezpečnejšia.

Zubný plak sa preto musí pravidelne odstraňovať, aby nespôsoboval zápal ďasien, zubný kaz a zápach z úst. Ak sú vaše ďasná napuchnuté a krvácajú, nesmiete prestať s čistením. Práve naopak, krvácajúce ďasná sú príznakom prebiehajúceho zápalu, ktorý vyvolali baktérie v zubnom plaku.

Medzizubné čistenie
Odborníci odporúčajú začať s čistením medzizubných priestorov už u tínedžerov! Existuje niekoľko možností ako efektívne čistiť medzizubné priestory. Záleží na ich veľkosti a osobných preferenciách.

Profimed odporúča kombinovať zubnú niť s medzizubnou kefkou.  Prečo? Jedine zubná niť odstráni zubný plak aj pod ďasnami a možno ju zaviesť aj do veľmi tesných medzizubných priestorov u krivých či tesne postavených predných zubov. Zároveň je však dôležitá medzizubná kefka, ktorá vyčistí väčší priestor medzi stoličkami a predovšetkým dosiahne aj do rôznych "údolí a jaskýň", ktoré sa medzi stoličkami vyskytujú. Medzizubná kefka sa lepšie zavádza medzi zubami s pomocou špeciálneho gélu, ktorý navyše obsahuje fluoridy.

Čistenie medzi zubami je jednoduché a veľmi dôležité! Nezabúdajte na to!

Váš PROFIMED

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne