Pozor na obsah a zloženie bieliacich produktov

PM
Tím Profimed
čítanie na 2 min
Zdieľať na
V novembri 2012 vstúpila v SR do platnosti vyhláška Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv /ŠÚKL/ č. 244/2012 Zb. o stanovení hygienických požiadaviek na kozmetické produkty, ktorá stanovuje maximálne prípustný obsah peroxidu /6 %/ v produktoch určených na bielenie zubov. Vyhláška tak reagovala na ustanovenia EÚ týkajúce sa bezpečnosti a ochrany zdravia pacientov a "teoreticky" tak znemožnila používanie a predaj bieliacich gélov s vysokým obsahom H2O2, ktoré by pri nesprávnej aplikácii mohli poškodiť mäkké tkanivá a ústnu sliznicu, resp. v niektorých špecifických prípadoch aj zubnú sklovinu.

Nie všetky spoločnosti zareagovali dostatočne rýchlo, preto sa až dnes objavuje na trhu veľa prípravkov, ktoré ponúkajú vybielenie zubov bez "nebezpečných" peroxidov. Treba zdôrazniť, že efektívne vybieliť zuby sa dá pomerne ťažko. Vývojové firmy venujú nemalé prostriedky na výskum nových bezpečných technológií.

Z tých najznámejších spomeňme napr. OXYGUARD od švajčiarskej značky Swissdent, Ardox-X spoločnosti Coswell v produktoch BlanX či iQ + Active Oxi technológie v produktoch UltraDex. Ich produkty sú overené čo do funkčnosti aj bezpečnosti. Bohužiaľ, niektoré technológie nových bieliacich prostriedkov iba vymenili nešetrné koncentrácie peroxidov za iné nešetrné a potenciálne nebezpečné oxidy.

Pravdou je, že reakcia oxidáciou je vo vzťahu k odstráneniu pigmentov z potravín na zubnej sklovine veľmi efektívna. Preto nebolo pre niektoré firmy nič jednoduchšie, než peroxid vymeniť za iný oxid, kde je peroxid viazaný len v inej chemickej väzbe. Ich reklamné slogany sa doslova "oháňajú" formuláciami bez peroxidov, ale len veľmi ťažko budete hľadať na ich stránkach zloženie a obsah bieliacich produktov. Príkladom môže byť napr. bieliaca sada Mr.White ZERO. Bieliacim činidlom je sodium perborate monohydrate, čo je v preklade perboritan sodný, ktorý sa priemyselne vyrába okrem iného aj z peroxidu vodíka. Perboritan sodný je veľmi efektívne bielidlo, ktoré môžete nájsť napríklad v produktoch na čistenie WC Domestos alebo v tabletách do umývačiek riadu Henkel. Nariadenie komisie EÚ 109/2012 o autorizácii a obmedzovaní chemických látok hodnotí perboritan sodný ako potenciálne rizikový a nebezpečný výrobok, ktorý okrem iného negatívne pôsobí a toxicky ovplyvňuje reprodukčné schopnosti organizmu. Preto by sa jeho pôsobenie na ľudský organizmus malo obmedziť v maximálnej možnej miere. Skôr než sa rozhodnete pre vhodný produkt na bielenie zubov, najprv sa poraďte so skúsenými odborníkmi v špecializovaných predajniach Profimed.

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne