Odnaučiť od cumlíka nemusí byť žiadna dráma

PM
Tím Profimed
čítanie na 3 min
Zdieľať na
Cumlík je jednou z veľkých tém novopečených mamičiek. Cumlíky majú svoje výhody aj nevýhody. Scenár, keď malé bábätko usedavo plače, nedá sa upokojiť a mamička je úplne bezradná, má šťastný koniec. Slastný pocit, keď cumlík zaberie, nič nenahradí.

Cumlík ÁNO

Každé dieťa sa narodí s charakteristickým sacím reflexom. Potreba cicať je u novorodenca veľmi silná - pri cicaní v mozgu bábätka fungujú upokojujúce mechanizmy, dieťa je spokojné a zaspáva ako anjelik. Bábätká však potrebujú uplatňovať tento reflex častejšie ako samotné kŕmenie. Dojčenie ani fľaška s mliečkom nie sú nutné. Dôvodom kriku je nuda, únava alebo len potreba pohodlia. Cumlík je v tej chvíli tým ideálnym nástrojom, ako dieťatko uspať.

Postupom času sací reflex odznieva, ale cumľanie stále prináša príjemné pocity a v náročnejších emočných situáciách je cumlík priateľ, ktorý dokáže vždy pomôcť. V prípade, že ho dieťaťu odmietnete dať, hrozí nebezpečenstvo, že si bude cmúľať palec, plyšovú hračku alebo napríklad roh periny. V tomto prípade je cumlík najmenšie zlo, je najhygienickejší a zároveň sa dá od neho najľahšie odnaučiť.

Cumlík NIE

Prečo je teda cumlík taký kontroverzný? Najčastejším argumentom je zvýšená kazovosť zúbkov. Zarytý zlozvyk mamičiek očistiť cumlík, keď spadne, vo vlastných ústach je úplne nevhodný. Baktérie, ktoré sa tak prenesú, sú hlavnou príčinou kazovosti zubov. Ďalším a dokonca vážnejším dôvodom je, že ak sa ho čoskoro nezbavíte, môže negatívne ovplyvniť vývoj zubov. Keď začnú rásť prvé zúbky a formujú sa čeľusti, časté cmúľanie cumlíka môže mať za následok vznik ortodontických defektov. Moderné cumlíky sú vo všeobecnosti anatomicky tvarované tak, aby nespôsobovali chyby zhryzu. Od 2 rokov, kedy má dieťa plno zúbkov, je potrebné nastaviť režim pre cumlík.

Na výbere cumlíka si dajte záležať, určite je vhodný ortodontický a jeho použitie už od narodenia, neskôr si naň dieťatko horšie zvyká. Ortodontické cumlíky majú bezpečné nastavenie pre správne postavenie jazyka pri cmúľaní, sú menšie, majú plošinku pre jazyk, do malých ústočiek sa lepšie zmestia a anatomicky sú lepšie prispôsobené. Klasický cumlík je široký, čeľusti a zúbky pri svojom raste majú tendenciu sa mu prispôsobovať a môže dochádzať k otvorenému zhryzu a ďalším ortodontickým chybám. Profimed ponúka rad kvalitných cumlíkov s príslušenstvom. Napríklad krásne anatomické cumlíky od Elodie Details. Odporúčajú ich švédski pediatri a navyše sú úplne cool! S farebnými štipcami na cumlíky od Kikadu zase nehrozí, že sa obľúbený cumlík stratí.

Spôsoby odnaučenia

Platí jednoduché pravidlo: čím menej používate cumlík a čím skôr sa od neho snažíte odnaučiť, tým lepšie. Verzia, že malé dieťa sa samo rozhodne, že už nechce svoj cumlík, je viac-menej nezmyselná. Šikovné mamičky môžu trénovať rôzne triky s Mikulášom, cumlík výmenou za hračku, iný zasa spomína na traumu, ako vyhodil svojho miláčika z okna. Obľúbenou metódou mamičiek je tiež strihanie cumlíka a touto cestou sa vydala aj Fridababy. Ale profesionálne. Táto spoločnosť, za ktorej vývojom produktov stoja švédski pediatri, vyrieši nejedny bábätkovské neduhy a presvedčila o tom už milióny rodičov.

Fridababy Paci je šikovný systém, ktorý sa skladá z piatich postupne sa skracujúcich ortodontických cumlíkov. Cumlíky sa postupne zamieňajú, vždy sú o trochu kratšie a znižujú tak uspokojenie pri cumľaní. S piatym cumlíkom dieťa stráca záujem a vlastne samo cumlík odmietne. Celý proces trvá 5 až 10 dní a problém je bez zbytočných nervov a sĺz vyriešený.

 

Produkty

27,90 €
Nie je na sklade

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne