Nie je pravda, že na zubnej paste nezáleží

PM
Tím Profimed
čítanie na 8 min
Zdieľať na
Aká je ozajstná úloha zubných pást v dentálnej hygiene? Je to len prostriedok na spríjemnenie čistenia zubov a osvieženie dychu? Samozrejme, žiadna zubná pasta nie je schopná sama o sebe vyčistiť zuby, to však neznamená, že nezohráva dôležitú úlohu. Hlavnou úlohou zubných pást je ochrana pred zubným kazom alebo starostlivosť o iný problém, ktorý kefka sama nevyrieši (zápal ďasien, sucho v ústach, citlivosť zubov). Zubná kozmetika dnes dokáže oveľa viac ako kedysi, ale orientovať sa v nej nie je ľahké.

Základné kritériá, ktoré by ste mali pri výbere zubnej pasty zvážiť, sú najmä:

  • Kazivosť či citlivosť zubov
  • Kondícia ďasien - sú napuchnuté / občas krvácajú / pravidelne krvácajú
  • Celkové orálne zdravie úst - pocit suchosti v ústach, častý výskyt áft, diabetes, apod.

Kazivosť a citlivosť zubov

Ak sa vám kazia zuby, musíte používať buď zubnú pastu s fluoridmi a/alebo s aktívnym hydroxyapatitom, ktorý poskytuje účinnú ochranu a remineralizuje vzniknuté mikrodefekty v zubnej sklovine.

Fluorid hrá veľmi dôležitú a nezastupiteľnú úlohu v prevencii zubného kazu. Vzhľadom k svojej podstate ako zlúčenina chemického prvku fluóru má množstvo priaznivcov i odporcov. Jeho prímes so soľou, vodou a kozmetickými prípravkami je stále často diskutovanou témou medzi odborníkmi aj laickou verejnosťou.

Fluoridy majú zásadný význam pre zubnú sklovinu, pretože sú schopné spomaliť rast a metabolizmus baktérií. Arndt (2015) uvádza, že nedostatok fluoridov sa odráža na zníženej kvalite kostí, menšej pevnosti zubnej skloviny a zvýšenej kazivosti zubov. Existuje niekoľko zlúčenín fluoridov, najčastejšie sa používa fluorid sodný a aminofluoridy v Európe. Prvé pozitívne účinky fluoridu sa preukázali štúdiou v dvoch mestách Spojených štátov amerických, a to v Grand Rapids a Muskegon. Skúmaný súbor tvorilo 16 980 detí v Grand Rapids a 4 291 detí z Muskegon. Pred začatím fluoridácie sa nepreukázal žiadny rozdiel vo výskyte zubného kazu medzi oboma mestami. Od začiatku r. 1945 sa začala voda v Grand Rapids obohacovať o fluorid sodný. Po 6 a pol roku klesol výskyt zubného kazu u detí v Grand Rapids o viac ako polovicu (index kazivosti z hodnoty 4,7 na 2,3).

Účinnosť fluoridov bola potvrdená mnohými ďalšími štúdiami v rôznych krajinách sveta.

 

Medzi stomatológmi prevláda presvedčenie, že použitie fluoridov v rôznych podobách je základným kameňom prevencie zubného kazu. Existuje celosvetová zhoda, že za znížením výskytu zubného kazu v niekoľkých posledných desaťročiach stoja primárne fluoridačné opatrenia (Klimek, 2016).

V súčasnosti sa však objavuje aj veľa názorov, ktoré poukazujú na negatívne stránky fluoridov. Najznámejší nežiaduci účinok fluoridov vplyvom jeho nadmerného užívania je fluoróza. Fluoróza spôsobuje farebné zmeny na sklovine a je vyvolaná nadmerným príjmom fluoridov u detí do 6 rokov. Fluoróza spôsobuje viditeľné matne belavé, u závažnejších poškodení žltohnedé až hnedé škvrny na druhých (stálych) zuboch.

Niektoré štúdie opisujú nielen záporné vlastnosti fluoridov, spochybňujú aj jeho schopnosť podpory remineralizácie zubnej skloviny. Názory pramenia z výsledkov výskumov, napríklad García-Péreza (2013), Wondwossen (2004), z ktorých vyplýva, že pravdepodobnosť zubného kazu sa zvyšuje so závažnosťou zubnej fluorózy.

Výsledky viedli k úvahám, ako a za akých podmienok plní fluorid svoju opätovnú podporu remineralizácie. Predtým prevládalo presvedčenie, že za zabránením tvorby zubného kazu stojí začlenenie fluoridu do kryštálovej mriežky zubnej skloviny. Dochádza k jej spevneniu, čím sa stáva horšie preniknuteľnou pre nebezpečné baktérie. V súlade s týmto názorom sú opatrenia systémovej fluoridácie (fluoridácia pitnej vody, fluoridové tablety, fluoridácia soli) hodnotené vyššie ako opatrenia lokálnej fluoridácie (zubné pasty, prípravky na kloktanie, gély, zubné laky). Ukázalo sa však, že fluorid začlenený do zubnej skloviny neponúkal trvalú ochranu pred zubným kazom (Featherstone 1999). Posúdením starších a novších štúdií sa dospelo k názoru, že účinok fluoridu má takmer lokálny charakter. Úspešnosť lokálneho pôsobenia fluoridov vychádza z tvorby fluoridu vápenatého a jeho voľných iónov, ktoré sú absorbované kyselinami plaku namiesto demineralizácie zubnej skloviny.

Najrozšírenejším prostriedkom na lokálnu aplikáciu fluoridov sú fluoridované zubné pasty, zubné gély a laky. Aj napriek spomínaným negatívnym ohlasom sa fluoridy stále vnímajú ako účinná prevencia proti zubnému kazu. Fluoridy tak v spojení s pravidelným a efektívnym čistením dokážu predísť závažným dentálnym problémom.

Nielen fluoridové zlúčeniny dokážu spevniť zubnú sklovinu. Lekársky hydroxyapatit chráni zuby pred zubným kazom tak, že opravuje a vypĺňa mikropraskliny v sklovine, absorbuje, čiže nadväzuje na seba baktérie zubného plaku počas čistenia a obnovuje odvápnenie plôch na sklovine a u začínajúcich kazov.

 

Lekársky hydroxyapatit (mHAP) od japonskej spoločnosti Sangi má takmer rovnaké zloženie ako hydroxyapatit, z ktorého sú zložené zuby a kosti. Vplyvom pôsobenia baktérií, kyselín z nápojov a potravín sa však na sklovine objavujú mikrodefekty. Preto zuby potrebujú stály prísun minerálov obsiahnutých v slinách, aby sa sklovina sama prirodzene opravovala. Sangi podporuje túto prirodzenú funkciu slín prostredníctvom priamej remineralizácie a obnovením hustoty a hladkého povrchu zubnej skloviny.

APAGARD PREMIO

Krásne zuby musia mať zdravú sklovinu a zdravá sklovina potrebuje dostatok hydroxyapatitu. Zubná pasta Apagard Premio so zvýšeným obsahom poskytuje nadštandardnú ochranu proti zubnému kazu, vyhladzuje sklovinu, ktorá je potom opticky belšia a pigmentácie sa na nej neusadzujú tak rýchlo.

 

 

Citlivé zuby

Citlivé zuby charakterizuje krátka a ostrá bolesť ako reakcia na teplé, mechanické, tlakové alebo chemické podnety. Čím je táto bolesť spôsobená? Všetko sa začína v dentíne (zubovine). V porovnaní so zubnou sklovinou je zubovina oveľa mäkšia a citlivejšia časť zuba, v ktorej sa nachádzajú úzke kanáliky (tubuly) s nervovými zakončeniami. Dentín je v ideálnom prípade chránený zubnou sklovinou a ďasnom. Ak je zubná sklovina poškodená, narušená alebo ďasná ustúpia, odhalený dentín je vystavený pôsobeniu vonkajších vplyvov. Zakaždým, keď sa horúce, studené, sladké alebo kyslé jedlo či nápoj dostanú k dentínu, začnú reagovať nervové zakončenia a vzniká bolesť.

GUM SENSIVITAL +

GUM Sensivital + ponúka klinicky testované riešenie, ktoré uľavuje od citlivých zubov a účinok trvá až 12 hodín po aplikácii. Technológia Dual Action s hydroxyapatitovými časticami, hesperidínom a dusičnanom draselným vypĺňa a utesňuje otvorené dentínové kanáliky, spevňuje zubnú sklovinu a odhalenú zubovinu, odbúrava citlivosť nervových zakončení.

 

SWISSDENT CRYSTAL

Švajčiarska značka SWISSDENT je synonymom esteticky perfektného úsmevu. Hoci je značka premiantom v oblasti bielenia, jej unikátnu technológiu ocenia aj tí, ktorí trpia citlivými zubami. Šetrnosť zubnej pasty je daná jej nízkou hodnotou RDA 14 aj zložením. CRYSTAL nie je "len" zubná pasta, ale doslova krém na zuby, ktorý intenzívne regeneruje a ošetruje narušenú sklovinu a citlivé zuby. Tento "anti-aging" krém vďaka biomimetickej mineralizácii účinne hĺbkovo spevňuje kryštalickú štruktúru skloviny. Práve tieto nové biele kryštály vracajú prirodzený svetlý odtieň a mladší vzhľad. Krém je vhodný na každodennú starostlivosť aj ako nočná regeneračná kúra. Je ideálnym doplnkom pre často bielené zuby. Obsiahnutý zinok a enzýmy papaín a bromelaín navyše efektívne bojujú proti plaku. Zubná pasta neobsahuje peroxidy, parabény, ani SLS.

BIOMIN

Patentovaná technológia zubnej pasty BIOMIN je výsledkom celej jednej dekády vedeckých výskumov na univerzite Queen Mary v Londýne. Profesor Robert Hill spolu s vedeckým tímom úspešne vyvinul zubnú pastu s inovatívnou technológiou BIOMIN, ktorá je založená na špecifických vlastnostiach bioaktívnych častíc, ktoré dokážu pevne priľnúť k povrchu zuba, postupne uvoľňovať ióny fluoridov, vápnika a fosfátov do okolia a zaistiť dokonalú ochranu zubnej skloviny a dlhodobé zníženie citlivosti zubov.

 

Kondícia ďasien - zápal, parodontóza

Parodontálne ochorenie predstavuje rodinu navzájom prepojených chronických a často agresívnych infekčných bakteriálnych ochorení. Proces vzniku parodontózy sa začína nahromadím zubného plaku, ktorý postupom času zapáli ďasná. Prvým príznakom zapálených ďasien je krvácanie počas čistenia. Zapálené ďasná sú začervenané a citlivé. Dlhodobo neošetrený zápal vedie k rozvoju parodontózy a vzniku parodontálnych vačkov.

Ak trpíte zápalom ďasien, prípadne parodontózou, je potrebné vyberať dentálnu kozmetiku, ktorá pôsobí antisepticky, je vysoko účinná proti zubnému plaku a jeho ďalšej tvorbe. Produkty dentálnej kozmetiky by v takom prípade mali obsahovať chlórhexidín diglukonát (CHX).

GUM PAROEX 0,06% CHX

Pre každodennú starostlivosť pri prvých príznakoch zápalu ďasien odporúčame používať rad prípravkov GUM Paroex 0,06% CHX. V prípade akútneho zápalu ďasien či parodontózy používajte intenzívnu starostlivosť, ktorá obsahuje väčší podiel účinnej látky.

GUM PAROEX 0,12% CHX

Krátkodobá intenzívna starostlivosť od GUM Paroex sa sústredí na profesionálnu kontrolu plaku chorých ďasien. Je vhodná pri chirurgických zákrokoch aj ako starostlivosť o implantáty.

GUM® Paroex® zubný gél má antiseptické vlastnosti, je vysoko účinný proti zubnému plaku a jeho ďalšej tvorbe. Obsahuje chlórhexidín diglukonát (CHX 0,12%), v súčasnosti najúčinnejší prostriedok na prevenciu aj liečbu parodontózy a cetylpyridínium chlorid (CPC 0,05%), ktorý pomáha likvidovať toxíny uvoľnené zo zneškodnených baktérií. Provitamín B5 a vitamín E revitalizujú a spevňujú ďasná. Neobsahuje alkohol, sacharidy, ani žiadnu peniacu zložku, ktorá by znižovala účinnosť aktívnej látky chlórhexidín.

Prírodnou alternatívou profesionálnej zložky chlórhexidín diglukonátu je čajovníkový olej. Čajovníkový olej je charakteristický svojimi antibakteriálnymi, antivírusovými a fungicídnymi účinkami, vďaka ktorým efektívne bojuje so zápalom ďasien a parodontózou. Prečítajte si o švajčiarskom Tebodonte, profesionálnom rade, ktorého základ tvorí antiseptický olej Tea Tree.

Produkty

Na sklade > 5 ks
Ihneď v
Na sklade > 5 ks
Ihneď v
Na sklade > 5 ks
Ihneď v

Súvisiace články

Nová technológia pre starostlivosť o citlivé zuby

Nová technológia pre starostlivosť o citlivé zuby

Predĺžená ochrana pred citlivosťou zubov a vznikom zubného kazu až na 12 hodín vďaka pozvoľnému uvoľňovaniu fluoridov.
Švajčiarska novinka

Švajčiarska novinka

STAROSTLIVOSŤ O ZUBY A ĎASNÁ S ČAJOVNÍKOVÝM OLEJOM
Odborníci varujú pred zubnými pastami s aktívnym uhlím

Odborníci varujú pred zubnými pastami s aktívnym uhlím

V poslednom čase sa na trhu objavujú zubné pasty, ktoré sľubujú vybielenie zubnej skloviny pomocou aktívneho uhlia.

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne