Japonské zlato, čo sa blyští!

PM
Tím Profimed
čítanie na 3 min
Zdieľať na
Edukačná nedeľa v Profimede sa z času na čas môže zvrtnúť. Ale nebojte sa, všetko má svoj význam! Tentoraz sa budeme kultúrne vzdelávať. Keďže nám práve prebieha Ōgon Shūkan alebo Golden Week čiže Zlatý týždeň, týždeň štyroch japonských národných sviatkov, rozhodli sme sa, že si ho trochu priblížime. Už pár rokov totiž môžeme byť hrdí na to, že sme akýmsi veľvyslancom v dovoze profesionálnej japonskej zubnej kozmetiky do Európy a k Japonsku sme si vytvorili blízky vzťah.

Golden week je obdobím vzácnej týždennej dovolenky a časom plateného voľna na prelome apríla a mája, kedy sú zatvorené školy, spoločnosti a väčšina ľudí sa venuje svojej rodine alebo je na cestách za dobrodružstvom. Konajú sa slávnostné ceremoniály, tanečné a pesničkové show, ohňostroje, výstavy, na každom rohu upúta maľovanie či kaligrafia. Počasie je konečne o niečo teplejšie, sakury sú stále v rozpuku a cestovná horúčka obyčajne prebieha po celej krajine.

Čo všetko sa oslavuje počas Golden Weeku?

Zlatý týždeň začína v Japonsku 29. apríla a teraz je známy ako Deň éry cisára Showa. Tento sviatok pomerne často menil názvy. Do roku 1988 sa v tento deň oslavovali narodeniny cisára Showa éry Hirohito, ktorý vládol v rokoch 1926 - 1989. Potom sa predposledný aprílový deň premenoval na Deň zelene, ale v roku 2006 bol presunutý na 4. máj. V roku 2007 Japonci nazvali tento deň Dňom éry cisára Showa a uctievajú tak opäť pamiatku cisára, ktorý im vládol trištvrte storočia.

Prvým z májových sviatkov je 3. máj, ktorý je Dňom (povojnovej) ústavy, ktorej tvorba bola v réžii amerických právnikov. Povojnová ústava nadobudla platnosť v roku 1947 a tento májový deň má slúžiť na pripomenutie významu "demokracie". Bol otvorený parlament, úloha cisára sa obmedzila na formálnu reprezentáciu a exekutívna moc prešla na vládu a premiéra krajiny. Taktiež cisárska rodina bola zoštíhlená na iba základnú líniu a ostatné vetvy boli odrezané a donútené stať sa bežnými občanmi. Japonsko sa stalo demokratickou krajinou s cisárom ako formálnou postavou. Napriek tejto zmene sa cisári v Japonsku tešia veľkej obľube a sú stále uctievaní (aj keď už nie ako bohovia či potomkovia bohov).

4. mája sa oslavuje Deň zelene. Je oslavou prírody a bol vyhlásený ako poďakovanie bohom za požehnanie, ktoré sa Japonsku dostáva. Tento deň sa tiež využíva ako deň ekológie. Oslavy, ktoré prebiehajú, sa zaoberajú životným prostredím, organickým poľnohospodárstvom, zdravým stravovaním alebo zlepšením povedomia o triedení odpadu.

Deň detí pripadá na 5. mája. Tento sviatok sa oslavuje od roku 1948. Názov je trochu zavádzajúci, pretože ide o sviatok chlapcov a v minulosti bol oslavou malých samurajov. Na tento sviatok sa vystavujú samurajské zbroje či prilby, z balkónov tiež vejú veľké papierové kapry, takzvané Koinobori. Keď fúka vietor, papierové kapry vyzerajú, akoby plávali proti prúdu. Najvyšší kapor predstavuje otca rodiny a má čiernu farbu. Pod ním je červený kapor predstavujúci matku a za ňou sú modré kapry v takom počte, koľko je synov v rodine.

Prečo zrovna kapry? Podľa legendy o kaprovi, ktorý plával v rieke, upínal svoj zrak na nebo a povedal si, ako krásne by bolo lietať. Zdolal vodopád proti prúdu, naučil sa lietať a premenil sa na draka. Kapor tak symbolizuje nezlomnú silu, odhodlanie a ľudia sa modlia za svojich chlapcov v rodine, aby z nich vyrástli zdraví a silní muži.

A prekvapenie na koniec!

Kde má názov Golden Week korene? Úplne inde, než by ste čakali. Sviatky, ktoré boli sústredené do jedného týždňa na prelome apríla a mája, znamenali prudký nárast príjmov v rade odvetví zameraných na voľný čas. Filmový priemysel nebol výnimkou. V roku 1951 riaditeľ spoločnosti Daia Film Co. použil pre týždeň, počas ktorého mal jeho film "Jiyu Gakki" najväčšiu návštevnosť v kinách, označenie zlatý týždeň, čo bola obdoba termínu pre zlatý vysielací čas rádia. Snímka o slobode tak stála pri zrode označenia jedného z najväčších sviatkov na celom svete.

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne