Elektrické kefky pre deti - prečo ich odporúčame a aké vybrať

NB
MDDr. Nikolleta Benešová
čítanie na 3 min
Zdieľať na
Čistenie zubov u detí je základ a je dôležité neustále to pripomínať. Stále aj dočasné zúbky môžu v ústach dieťaťa zostať zdravé, a preto, len čo sa objavia, je potrebné začať ich čistiť. Bez otáľania. Žiadny rodič si nepraje, aby sa u jeho dieťaťa rozvinula bolesť v súvislosti so zubným kazom. Na to je však vždy nutná prevencia. Len dôsledným čistením a odstraňovaním zubného plaku možno kazom a ich komplikáciám účinne predchádzať.

Práve baktérie plaku sú zodpovedné za vznik zubného kazu, a ak na zuboch zostávajú dlhšie, majú veľmi dobrú možnosť odvápňovať zubnú sklovinu, a tým viesť k vzniku kazu. Bakteriálny biofilm, ktorý zubný plak predstavuje, je preto nutné z povrchu zúbkov správne odstraňovať, a to mechanicky zubnou kefkou.

Existuje veľké množstvo detských zubných kefiek a je často ťažké vybrať tú správnu. U detí nie je vhodné siahnuť rovno po kefkách pre dospelých. Detské ústa sú menšie a manipulácia s veľkou kefkou je veľmi náročná a neefektívna. Naopak, čím menšia kefka, tým lepšie. Malá čistiaca hlavička kefky sa ľahšie zmestí do malých úst a tiež jednoduchšie kopíruje tvar menších zúbkov. Veľkosť detských kefiek je prispôsobená podľa veku, a to od tých najmenších, ktoré sú určené na čistenie od prvého zúbka, po tie o trochu väčšie pre staršie deti. Vlákna kefky by mali byť mäkké, husté a zastrihnuté do roviny tak, aby bolo vždy čo najviac vlákien v kontakte so zubami. Na vláknach kefky tiež býva často farebne vyznačené políčko, ktoré zodpovedá správnemu množstvu zubnej pasty, ktoré sa má na kefku pred čistením naniesť. Veľmi dobrou pomôckou na dočisťovanie zubov alebo čistenie malých prvých zúbkov je aj jednozväzková kefka, ideálne pri prerezávaní dočasných aj stálych zubov.

Pre dieťa by sa každodenná pravidelná ústna hygiena mala stať zvykom. V niektorých prípadoch však čistenie zubov sprevádza nevôľa a protesty alebo sa stáva neobľúbenou aktivitou, ktorú chce dieťa čo najrýchlejšie odbiť. Preto je dôležité nenechať sa odradiť, nepoľaviť a dôsledne zúbky dieťaťu čistiť a keď podrastie, tak aj dočisťovať. Malé dieťa ešte nie je natoľko zručné, aby si zúbky dokonale vyčistilo, väčšie dieťa naopak začína lajdáčiť a nebaví ho to. Je dobré, aby si dieťa už hneď na začiatku budovalo návyk a osvojilo si aj techniku používania manuálnej kefky, ktorá rozvíja jemnú motoriku a zároveň učí základy ústnej hygieny. V súčasnosti existuje množstvo ďalších pomôcok, ktoré bežné zubné kefky v kúpeľniach dopĺňajú a deti, ktoré s čistením bojujú, naopak motivujú. Medzi také pomôcky patria aj elektrické zubné kefky pre školákov, deti aj batoľatá.

Vhodná elektrická kefka musí byť šetrná k zubom aj ďasnám a zároveň musí veľmi efektívne odstraňovať zubný plak.

Tieto podmienky najviac spĺňa sonická technológia, ktorá je založená na rýchlom a jemnom kmitaní vlákien kefky, a nie na ich rotácii! Vďaka tomu jemne, ale zároveň efektívne rozrušuje zubný plak a odstraňuje ho z povrchu zubov.

Hlavice sonických kefiek by mali vždy zodpovedať veku dieťaťa, veľkosti jeho úst a zúbkov. Hlavičky kefiek sú vždy menšie ako hlavice pre dospelých a zadná strana má pogumovaný povrch, ktorý chráni okolité zúbky pri kontakte s kefkou alebo pri zahryznutí.

Novinkou sú sonické kefky pre malých začiatočníkov a batoľatá, ktoré majú nižšiu intenzitu, malú čistiacu hlavičku a jemné vlákna. Výhodou je LED podsvietená hlavica, ktorá je pre deti zábavná a rodičom pomáha dobre sa orientovať v ústach počas čistenia. Rukoväť kefiek je ideálne tvarovaná tak, aby dobre sedela v malej ruke dieťaťa a predovšetkým v ruke rodiča, ktorý zúbky čistí. Aj u väčších detí je nutné zuby dočisťovať.

Sonické detské zubné kefky sú pre deti veľmi často zábavnou pomôckou, ktorá ich zaujme svojím farebným prevedením, veselými obrázkami alebo melódiou, ktorú pri používaní vydávajú. Súčasťou kefky bývajú aj mobilné aplikácie, ktoré interaktívnou formou deti motivujú a "kontrolujú" čistenie. Pravidelná ústna hygiena sa vďaka tomu môže stať nielen jednoduchšia a efektívnejšia, ale aj obľúbenejšia aktivita.

Produkty

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne