ČISTÁ DOMÁCNOSŤ (bez chémie)

PM
Tím Profimed
čítanie na 3 min
Zdieľať na
Arómoterapia je krásny a na vedeckých základoch založený odbor, ktorý je niekedy možno trochu zatienený nevinnou laickou snahou "urobiť si to doma pekné s olejčekmi". Celosvetovo uznávaný arómoterapeut Robert Tisserand publikoval v tejto oblasti niekoľko kníh, ktoré patria k tým najvyhľadávanejším. V Británii takisto pred rokmi založil značku, ktorá pod jeho menom produkuje vysoko kvalitné esenciálne oleje určené na špičkovú arómoterapiu (domácu aj profesionálnu) a potrebné príslušenstvo k olejom. Ľuďom tak spolu s knihami ponúka možnosť využiť silu prírody a desaťročia skúseností naplno.

Profimed dováža z Anglicka výber produktov Tisserand už pätnásť rokov. Náš tím vyberá len malú časť z rozsiahlej ponuky pre jednoduché a pohodlné užívanie. V reprezentatívnom výbere niekoľkých výnimočných a populárnych olejov nájdeme tiež základ - set olejov na široké použitie v každej domácnosti. Ide o trojicu levanduľa, Tea tree a eukalyptus. A pretože najlepšie sa vysvetľuje na príkladoch, postupne vám predstavíme desať spôsobov, ako každý olej veľmi efektívne využijete doma. Začneme eukalyptom.

Eukalyptus je známy pre svoje antiseptické, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. V Európe získal popularitu v osemnástom storočí, kedy boli objavené aj jeho pozitívne účinky na trávenie. Eukalyptus navyše zvyšuje fyzickú kondíciu aj náladu. Uvoľňuje dýchacie cesty a namáhané svalstvo.

Použitie pri inhalácii (ideálne na uvoľnenie upchatého nosa)

Štyri kvapky eukalyptového oleja pridajte do misky s horúcou vodou. Umiestnite si uterák cez hlavu a vo vzniknutom inhalačnom stane dýchajte výpary počas cca 5 minút. Pre zvýšenie účinku môžete do kúpeľa vložiť niekoľko vetvičiek rozmarínu.

Použitie ako masážny olej (relaxácia unaveného svalstva)

Desať kvapiek eukalyptového oleja rozmiešajte s dvoma lyžicami mandľového (alebo rastlinného) oleja a vmasírujte postupne do presilených oblastí.

Osviežovač uterákov (príjemná vôňa uterákov a posteľnej bielizne)

Pridajte 5 - 8 kvapiek oleja do zásobníka na prací prášok spolu s bežným práškom na pranie. Pár kvapiek oleja do zásobníka vody v žehličke zasa prevoňania vyžehlenú bielizeň.

Pohlcovač zápachu (pohltenie nechcených zápachov napríklad okolo odpadkového koša)

Pred použitím igelitového vrecka pokvapkajte dno odpadkového koša niekoľkými kvapkami eukalyptového oleja (pre umocnenie sviežosti sa môže pridať aj pár kvapiek citrónového oleja).

Osviežovač vzduchu (osvieženie a vyčistenie vzduchu v uzavretých priestoroch)

Pridajte 6 - 8 kvapiek eukalyptového oleja do difuzéra (odparovača) alebo do misky s vodou umiestnenej na radiátor. Proces opakujte v rozpätí niekoľkých hodín.

Dezinfekcia (na odstránenie baktérií a zníženie rizika infekčných chorôb a alergií)

Na vedro teplej vody sa použije 15 kvapiek eukalyptového oleja. Voda sa dá použiť na umývanie alebo utieranie plôch. Tam, kde to povrch dovoľuje, možno účinok zvýšiť pridaním 4 lyžíc bieleho octa.

Prírodný repelent (ochrana pred bodavým a iným hmyzom)

Zmiešajte 10 kvapiek oleja a tri lyžice vody. Pridajte do bežného rozprašovača na vodu, dobre pretrepte a nastriekajte na exponované miesta. Desať kvapiek pridaných do difuzéra spoľahlivo odradí hmyz počas letných večerov.

Kúpeľ pre unavené chodidlá (uľavujúci)

Do misky s teplou vodou pridajte 6 kvapiek eukalyptového oleja. Nohy potom v kúpeli ponechajte ponorené najmenej 15 minút (účinok možno zvýšiť pridaním šálky epsomskej soli).

Relaxačný kúpeľ (relaxácia unaveného tela)

8 - 10 kvapiek eukalyptového oleja pridajte do teplého kúpeľa a rozptýľte ich. Do vody sa ponorte na 10 až 15 minút.

Vlasová kúra (revitalizácia a umývanie vlasov bez lesku)

Zmiešajte 10 kvapiek eukalyptového oleja s 2 lyžicami mandľového oleja (môžete ho nahradiť aj olivovým) a vmasírujte do suchých vlasov po celej dĺžke. Nechajte hodinu pôsobiť a potom zmyte šampónom.

Produkty

V predajniach
Ihneď v
V predajniach
Ihneď v

Potrebujete poradiť?

Napíšte našim odborníkom
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultácia dentálnej starostlivosti
Dostupnosť v predajniach
Kliknutím na predajňu zistíte adresu a otváraciu dobu
Adresa
Telefón
Email
Google Maps Detail predajne